duminică, 8 februarie 2009

It is written

Poate cel mai tare film făcut vreodată de Bollywood!!! Slumdog Millionaire!

Felul în care e reallizat filmul este mai mult decât interesant, şi mai ales că iasă din tiparele clasice ale filmelor indiene aşa cum le ştim cu toţii! Da, este o poveste de dragoste, dar e într-un cadru foarte real, unul în care se prezintă India pe care nu o ştie multă lume.

Nu pot spune că aş cunoaşte India, ar fi o minciună, dar ştiu că situaţia acolo nu e dintre cele mai bune sau mai frumoase. Şi filmul ăsta a arătat şi partea fără strălucire şi misticism a ţării.

Sincer, stai şi te gândeşti că uneori viaţa te învaţă mult mai multe decât vor putea vreodată toate cărţile! Dintr-o carte nu simţi mirosul mahalalelor ticsite de oameni, sau mirosul mâncării gătite afară în faţa casei; din căţi nu auzi bucuria sau tristeţea oamenilor din jurul tău, nu vezi toate culorile, ororile sau frumuseţile de acolo...

Şi pasiunea şi mai ales loialitatea lui faţă de acea fată...faţă de acea perioadă când s-au cunscut...felul în care viaţa i-a legat unul de altul în ciuda tuturor situaţiilor prin care au trecut.

Coloana sonoră este de asemenea foarte tare! Rahman a reuşit un mix absolut nebun de muzică indiană şi hip hop. Chiar demult nu am mai fost aşa de încântată de un film. Nu am văzut încă celelalte filme care candidează la categoria cel mai bun film pentru Oscar, am de gând să le văd, dar sincer nu ştiu dacă, în afară de "Milk" să fie fie un contracandidat serios pentru Slumdog. Fiecare tratează teme diferite, e drept, şi cred că tocmai de asta nu pot fi comparate, dar dacă e să merg pe principiul subiectivităţii....Slumdog ar merita Oscarul până acum.

M-am mai uitat pe net şi lumea, din ce am văzut, e destul de pornită împotriva acestui film. Cum să compari Changeling cu Slumdog???? Da, ok , ambele prezintă feţe ale realităţii, dar sincer, Changeling m-a mişcat numai prin drama mamei care îţi pierde copilul. Filmul în sine nu mi se pare aşa o capodoperă. Dacă e să mă refer la costume şi scenografie, da ok, s-a recreat perioada anilor '30-'40 dar la o adică la ce mijloace sunt acum, să fim serioşi că nu e aşa de greu.

Se poate ca după ce văd şi restul filmelor candidate la Oscar să am o părere mai completă, dar deocamdată, rămân la varianta că Slumdog e un film excelent care chiar merită.

Uite şi coloana sonoră!
A.R. Rahman & M.I.A. - O... Saya
Asculta mai multe audio Muzica »

A.R. Rahman - Mausam & Escape
Asculta mai multe audio Muzica »"Paper Planes " - M.I.A.
Asculta mai multe audio Muzica »

latika's theme
Asculta mai multe audio Muzica »

Un comentariu:

Dia Ungureanu spunea...

L-am vazut si eu ieri si am ramas profund impresionata! Numele nu-mi spunea nimic.. descrierea de pe imdb iar nu imi parea atat de fascinanta, dar trebuie sa recunosc ca este un film ce si-a meritat pe deplin oscarul!