duminică, 16 martie 2008

not cool, dude, not cool

A început campionatul de baschet...şi era normal ca echipa Sibiului, CSU, să aibă meci cu Clujul. Marele eveniment a avut loc ieri, 15 martie, la orele 19 în Cluj. Nu ştiu cât de mult e cunoscută "pasiunea" clujenilor pentru sport, mai ales dacă e să vorbim de fotbal, dar se pare că ea se aplică şi pentru baschet. Suporterii de la CFR Cluj sunt, ca să fiu blândă, nişte indivizi scăpaţi cam prea devreme din mâna fermă a educaţiei şi a comportamentului civilizat; sunt indivizi pentru care orice situaţie are ca rezolvare bătaia. Speram să nu fie chiar aşa de dramatică situaţia dar, de fapt, realitatea e şi mai îngrozitoare: au bătut la un moment dat o fată de aproape au omorât-o, doar pentru că fata respectică ieşea de un meci de fotbal cu CFR Cluj...
Mă rog, ideea postării nu e despre fotbal, ci despre baschet. Cum spuneam, ieri a avut loc marele eveniment, destul de mult aşteptat de suporterii baschetului. Încă dinaintea meciului se vehiculau idei de genul că suporterii clujeni aveau de gând să blocheze accesul în sală al suporterilor sibieni, că o să fie scandal mare... Lucrurile au evoluat pe alt făgaş însă: ambele tabere au avut acces în sală, "bătălia galeriilor" având loc acolo. Ideea de galerie e tocmai aceea de a încuraja echipa favorită şi eventual de a descuraja, în limitele bunului simţ, echipa adversă, sau mai degrabă galeria adversă. E un fel de al doilea meci, desfăşurat simultan cu cel de pe teren: meciul galeriilor. Şi dacă ar fi să ne ghidăm după aceleaşi reguli ca şi cele din sport, ar trebui să se ţină seama de faulturi, lovituri nepermise sau alte acţiuni sancţionate. Ei, din păcate, galeria are regulile ei, sau mai degrabă nu le prea are...
Spun asta pentru că, la un moment dat galeria clujeană nu s-a mai mulţumit cu simplele scandări ale echipei lor sau cu încurajări, ci şi-au redirecţionat salvele verbale spre galeria sibiană, adresându-le injurii şi cuvinte deloc frumoase sau decente. Sincer, eu nu văd rostul unui asemenea comportament de huligan. Nu te ajută cu nimic faptul că jigneşti galeria cealaltă, nu o să aducă puncte în plus echipei tale şi nici nu te face să arăţi mai bine.
Cel mai urât mi s-a părut "iniţiativa" absolut mitocană şi nesimţită de a se lua de soţiile jucătorilor. Se ştie că echipa Sibiului are şi câţiva jucători de culoare, care au şi ei soţii şi copii, şi în momentul în care galeria adversă a început tirul injuriilor la adresa soţiei unui dintre ei, tensiunea a atins un nivel la care raţiunea a cam pierdut teren şi s-a ajuns la declanşarea unui conflict între membrii echipelor, care a necesitat, în cele din urmă, intervenţia agenţilor de pază.
E dezolant să vezi cu o manifestare sportivă poate provoca asemenea reacţii şi comportamente.
Chiar spunea cineva aseară, legat de sporturi şi de ce se întâmplă în lumea sportului, că fotbalul este un joc al gentlemen-ilor, jucat de ţărani. Şi ăsta este adevărul, din păcate. Multe sporturi sunt doare sporturi, doar jocuri, dar se personalizează aşa de mult totul, încât se ajunge la o identificare cu tot ceea ce înseamnă acel sport.
Vă recomand să vedeţi, dacă aţi făcut-o deja, "Green Street Hooligans"; pune lucrurile întro perspectivă nouă, şi vă poate da de gândit.

Niciun comentariu: