duminică, 16 martie 2008

pro sau contra

Auzeam zilele astea la radio, că din totalul de 32 de grădini zoologice câte are România la ora actuală, 18 nu îndeplinesc condiţiile de funcţionare, şi că din acest motiv o să fie închise. Acuma marea dilemă era ce să se construiască pe locul fostelor grădini zoologice. Şi erau două variante: clădiri sau parcuri, şi românii sunau şi îşi spuneau părerea. Unii nu erau de acord cu desfinţarea lor,invocând utilitatea educativă şi de loisir a grădinilor zoologice, alţii spuneau că poate ar trebui oarecum desfinţate dar să se facă parcuri zoologice adecvate, unde să se poată oberva animalele în habitatul lor natural, nu într-o cuşcă, iar alţii ziceau că de fapt grădinile zoologice nu au nicio utililate şi că ar fi numai bine dacă ele ar fi definţate şi pe locul lor să se construiască lucruri utile, cum ar clădirile de locuit sau pentru birouri. Vorba moderatorului emisiunii, cred că deja agenţii imobiliari "salivează" la gândul că zona Băneasa, unde este momentan o grădină zoologică a Bucureştiului ar putea ajunge pe mâinile lor... Sincer, eu cred că ar fi foarte bine să se definţeeze unele grădini zoologice, dar să să creeze unul sau două parcuri naţionale zoologice, dar nu ca şi cel din Retezat, destinat unei rezervaţii de zimbrii şi unde mai sunt vreo 4 exemplare din legendara specie. Să se aloce fonduri substanţiale destinate exclusiv îmbunătăţirii condiţiilor din asemenea parcuri şi nu îmbunătăţirii situaţiei financiare a vreunui edil local.
Ideea este să se facă totuşi ceva pentru că, aşa cum spunea şi unul dintre românii care şiau exprimat părerea, grădinile zoologice sunt un obiectiv turistic important, sunt o bijuterie a ţării respective-atâta timp cât este tratată ca atare.
Mă uit numai la grădina zoologică din oraşul meu...e jale acolo, sincer: animalele sunt ţinute în condiţii improprii, spaţiul este mic, insalubru, ca să nu mai vorbesc de miros, care te trăzneşte cu mult înainte de a ajunge la cuştile respective.
E trist că nu se acordă mai multă importanţă unor aspecte zic eu importante atât pentru cultura, economia, dar şi fauna şi flora ţării noastre. Şi mai trist e faptul că nu numai grădinile zoologice sunt într-o asemenea situaţie; mai avem şi alte monumente naturale sau istorice care sunt în stări deplorabile tot din cauza apatentei lipse de fonduei, care maschează-din ce în ce mai prost- lipsa de interes a celor care ne conduc, dar şi a noastră ca şi cetăţeni
.

Niciun comentariu: