sâmbătă, 29 martie 2008

Fumatul interzis

Din ciclul "pitici de pe capul meu", un nou membru: fumatul în autobuz!!! Şoferii de autobuz au dezvoltat o nesimţire incredibilă: fumează fără niciun pic de ruşine la volan, pe timpul cursei, când autobuzul e plin de călători care plătesc un abonament nejustificat de scump!! Şi culmea e că pe nimeni nu pare să deranjeze acest lucru. Niciuna dintre babele alea sfătoase, care se iau de tine dacă nu te ridici să le laşi pe ele să stea jos, niciunul dintre domnii aceia respectabili care-ţi fac morală dacă pui piciorul aiurea, nimeni nu se sesizează de acest act mai mult decât nesimţit al şoferilor.

Mai mult de atât, atunci când cineva( adică eu) chiar le spune şoferilor să nu mai fumeze că deranjează, aceşti stimabili călători se uită la tine cu o asemenea mirare pe chip încât ai fi tentat să crezi că tocmai ai comis o mare ilegalitate!

Nu e numai vorba de faptul că miroase groaznic de tare şi de urât-fiind un spaţiu destul de mic şi de aglomerat- dar e un gest mitocan şi de deplină nesimţire.

M-am tot gândit să sesizez OPC-ul, dar îmi trebuie dovada clară cu şoferul a fumat... Şi cum nu se pune problema de martori, pentru că românul nostru de azi e un mare laş, care nu ştie decât să facă pe durul, nu prea îmi rămân multe opţiuni. Eventual să înregistrez şoferul exact în momentul în care fumează în autobuz.

Mai e şi chestia asta că mai nou, şoferii se cred cei mai tari de pe planetă pentru că au un volan în faţa lor şi cred că lor li se cuvine şi permite totul; au un tupeu şi o nesimţire incredibile!! Şi unii sunt destul de în vârstă, fără să exagerez, unii mi-ar putea fi chiar bunici, şi oarecum intervine acea jenă de a atrage atenţia unei persoane de 60 de ani să nu mai fumeze că e deranajant şi nepermis pe deasupra!

Dar, sincer, acea jenă dispare în momentul în care văd cu câtă nesimţire îşi aprind ţigara, indiferenţi la pasagerii din jurul lor, care se întâmplă destul de des să fie şi copii!!!
Cel mai tare mă înfurie lipsa de reacţie a celorlalţi călători! Probabil că li se pare extrem de normal ca şoferul să fumeze, doar el e cel care conduce autobuzul.
Ca să fie clar, mă refer la autobuzele cu care eu fac naveta, şi anume cele de la Transmixt!

Şoferi nesimţiţi, mitocani, şi pasageri nepăsători sau de-a dreptul idioţi!!!
Chiar trebuie să le spun fiecăruia în parte să nu mai fumeze?! Sau poate că o să-l filmez pe următorul care mai face asta şi mă duc la OPC.

Nici măcar nu-mi pasă de eventualele amenzi pe care le-ar lua şoferii! Ştiu şi ei foarte bine că fumatul în autobuze nu este permis, nici măcar pentru ei! Aşa că e un risc pe care şi-l asumă.

Şi am văzut că şi pe autobuzele de Tursib se practică "sportul". Cei de la Tursib au măcar separat şoferul de restul călătorilor, aşa că mirosul nu ajunge şi la aceştia din urmă, dar tot nu mi se pare în ordine.

The world is going down the drain!

Un comentariu:

Oana T. spunea...

Acum o sa vina vara si la cat miros de transpiratie o sa simti, o sa te rogi sa simti adierea fumului de tigara.
Te sfatuiesc sa ai mereu un sal parfumat in care sa poti sa iti idesi nasul la nevoie.
Daca se face cald, poate o sa mergi mai mult pe jos si atunci chiar s-au dus problemele cauzate de mitocania soferilor sau cetatenilor din autobuzele sibiene.
Si pls scoate codul asta de securitate. Imi papa nervii!